Ushiro geri (Geri waza)

De Ushiro-Geri is de achterwaartse trap. Hij strijdt met de Yoko-Geri Kekomi om de titel van krachtigste trap binnen het karate. De meningen hierover zijn verdeeld. Het zijn namelijk allebei trappen waarbij je je heupen volledig inzet en je lichaam dus volledig achter de trap komt te staan. De Ushiro-Geri maak je als volgt:

  • Je begint altijd met het indraaien van je hoofd en je armen/schouders. Als je wilt, mag je je voorste voet opzij neerzetten en omdraaien. Je mag hem echter niet naar achteren neerzetten!
  • Vervolgens draai je je heupen, zodat de knoop van je band in tegengestelde richting t.o.v. je doel wijst. Blijf echter kijken naar het doel.
  • Je tilt de voet van het been waarmee je gaat trappen zo dicht mogelijk naar je heup. Ook je tenen til je zo hoog mogelijk op, zodat de hiel al gereed staat voor de trap.
  • Terwijl je je doel nog altijd aankijkt, strek je je opgetilde been om te trappen. Let erop dat je je heup niet meedraait, want dan verandert je trap van een Ushiro-Geri in een Yoko-Geri Kekomi. Een manier om hierbij te helpen is ervoor te zorgen dat de knie van het been waarmee je trapt, vlak langs de knie van je standbeen beweegt.
  • Je trapt met de hiel van de voet. Je voet is dus niet in sokuto-houding, zoals bij de Yoko-Geri Kekomi. Zorg er ook voor dat je tussen je 2 armen trapt, die natuurlijk wel de hele tijd in kamae moeten staan.
  • Na de trap, til je de knie en de tenen van het been waarmee je hebt getrapt weer hoog op (hikiashi). Daarmee trek je je heupen weer naar voren.
  • Als laatste plaats je je opgetilde been weer in een mooie Zenkutsu-Dachi en kijk je neer op je gevelde tegenstander!

 


Technieken

Klik hier beneden op een techniek voor meer informatie.
Age uke (Uke waza)
Gedan barai (Uke waza)
Haito uchi (Tsuki waza)
Kokutsu dachi (Dachi waza)
Mae geri (Geri waza)
Mawashi geri (Geri waza)
Otoshi uraken (Tsuki waza)
Shuto uke (Uke waza)
Soto uke (Uke waza)
Tsuki (Tsuki waza)
Uchi uke (Uke waza)
Ushiro geri (Geri waza)
Yoko geri keage (Geri waza)
Yoko geri kekomi (Geri waza)
Zenkutsu dachi (Dachi waza)