Age uke (Uke waza)

De Age-Uke is een van de eerste weringen die je leert bij karate. Een Age-Uke is een wering die van beneden naar boven gaat. ‘Age-Uke’ betekent dan ook ‘opgaande blokkering’. Hij wordt gebruikt om een stoot op jodan-hoogte af te weren en om een evenwichtige spierontwikkeling van de schouder te bewerkstelligen. Hij komt onder anderen voor in de kata Heian Shodan en Heidan Nidan. De Age-Uke maak je op de volgende manier:

  • Je vuist is gebald in bevindt zich in de normale hikite-positie naast je lichaam. Let erop dat je elleboog niet naar buiten steekt.
  • Je beweegt je vuist omhoog langs de andere kant van je gezicht. Je elleboog blijft tijdens deze beweging zo lang mogelijk naar beneden gericht. Je kijkt in de binnenkant van je vuist.
  • Als je vuist ongeveer ten hoogte van je voorhoofd zit, draai je je vuist een halve slag zodat de elleboog naar buiten klapt. Er moet één vuist ruimte tussen je elleboog en je voorhoofd zitten en twee vuisten tussen je voorhoofd en je vuist. De binnenkant van je vuist wijst nu van je af. De draaiing van je onderarm zorgt ervoor dat je je onderarm beter vast kunt zetten.
  • Je heupen bevinden zich, zoals bij elke blokkering, in hanmi-positie als je deze wering maakt.

Technieken

Klik hier beneden op een techniek voor meer informatie.
Age uke (Uke waza)
Gedan barai (Uke waza)
Haito uchi (Tsuki waza)
Kokutsu dachi (Dachi waza)
Mae geri (Geri waza)
Mawashi geri (Geri waza)
Otoshi uraken (Tsuki waza)
Shuto uke (Uke waza)
Soto uke (Uke waza)
Tsuki (Tsuki waza)
Uchi uke (Uke waza)
Ushiro geri (Geri waza)
Yoko geri keage (Geri waza)
Yoko geri kekomi (Geri waza)
Zenkutsu dachi (Dachi waza)