Veelgestelde Vragen

Ik ben wel benieuwd hoe een training gaat, kan ik een keertje komen kijken?
Iedereen is welkom om een keertje te komen kijken, of beter nog, om mee te trainen. Zie ook je eerste les.

Wanneer begint er weer een nieuwe cursus?
Wij geven geen vaste cursussen, je kan elk gewenst moment beginnen. Wij hebben ook geen wachtlijst.

Hoe oud moet je zijn om met karate te beginnen?
Binnen onze dojo hanteren we een minimumleeftijd van 12 jaar.

Is karate ook voor meisjes?
Jazeker, meisjes kunnen net zo goed karate doen als jongens. Ongeveer de helft van onze leden zijn meisjes.

Ik heb een bepaalde ziekte, mag ik karate doen?
Overleg bij aandoeningen altijd met je huisarts of het verstandig is. En als je met karate begint, stel dan altijd de leraar op de hoogte van eventuele problemen!

Moet ik een karatepak hebben als ik met karate begin?
Je hoeft niet per se een karatepak te kopen als je met karate begint. Gemakkelijk zittende kleren zijn ook goed. Mocht je besluiten dat je karate leuk vindt, dan kan het handig zijn om een pak aan te schaffen. De betere kwaliteitspakken zijn via Frans te koop, wil je een goedkoper basispak dan kan je die bij bijvoorbeeld Rumble (Minister Talma straat, Zuilen) kopen.

Ik heb al eens karate gedaan bij een andere school, moet ik nu weer bij de witte band beginnen?
Boven alles staat dat de examens die in je karate-paspoort zijn afgetekend en die je dus onder verantwoordelijkheid van een officieel erkende en bevoegde KBN karate-do leraar gehaald hebt, altijd geldig blijven. De lessen en examens zijn echter bij iedere school weer een beetje anders, het kan dus zijn dat je bij een andere school een groene band hebt behaald, terwijl je bij onze school op een ander niveau zit. Ook ga je technisch en fysiek sterk achteruit als je een tijdje niet hebt getraind.
We adviseren je dan ook om gewoon te beginnen met trainen. Bij een volgend examen kunnen we dan in overleg bekijken op welk niveau je zit.

Hoeveel kost het om lid te zijn en hoe kan ik betalen?
Het lidmaatschap kost € 40 per maand, maar er zijn ook speciale tarieven. Ook in de vakanties moet er doorbetaald worden.
Je kan bij inschrijving een incasso-formulier invullen zodat het geld elke maand automatisch wordt afgeschreven.
Zie ook contributie. Het inschrijfformulier vind je hier.

Maken jullie contact tijdens het vechten met elkaar?
Wij doen geen full-contact karate. De bedoeling is dat iedereen aan het einde van de training weer heel naar huis gaat, maar dat betekent niet dat er soft met elkaar wordt getraind.

Waarom worden soms trainingen afgezegd of verplaatst, en hoe weet ik dat vantevoren?
Wij huren de gymzaal van scholen. Soms hebben deze scholen de gymzaal nodig voor examens of feesten, waardoor wij niet in de zaal kunnen. Indien mogelijk proberen we om de training dan op een andere lokatie door te laten gaan.
Bij afwezigheid van de leraar zoeken we altijd naar vervangers die de les kunnen overnemen.
Je kan bij de nieuwspagina je emailadres opgeven, zodat je een mailtje krijgt als er nieuws is. Als een les niet doorgaat wordt dit altijd op het nieuws gezet en krijg je een email.

Welke banden zijn er?
Je begint met een witte band. Daarna geel (7e kyu), oranje (6e kyu), groen (5e kyu), blauw (4e kyu) en drie keer bruin (3e, 2e en 1e kyu). Voor de jeugdleden hanteren we een slippensysteem. Je krijgt dan witte band met gele slip, met twee gele slippen, gele band, gele band met oranje slip, etc.
Deze examens worden elk half jaar afgenomen in onze club en omdat onze leraar door de KBN gecertificeerd is zijn de examens overal geldig. Als je bij ons dus een bruine band haalt dan is dat in Japan ook een bruine band waard.

Hoe lang duurt het voordat ik een zwarte band krijg?
Allereerst: een zwarte band krijg je niet maar moet je verdienen. Indien je hard werkt, regelmatig en meerdere keren per week traint en een beetje aanleg hebt, is het in principe mogelijk om na 3e jaar je zwarte band te behalen, maar meestal duurt dit langer. Je zwarte band examen doe je niet meer bij onze club maar doe je tijdens een landelijk examen georganisseerd door de KBN.

Organiseren jullie ook wedstrijden?
Wij hebben tot op heden zelf nog geen wedstrijden georganiseerd, wel zijn er leden die meedoen met wedstrijden die georganiseerd worden door andere clubs of zelfs naar (inter-)nationale toernooien gaan. Als je graag wedstrijden wilt doen dan kan je dit aangeven bij de leraar zodat we je naar de wedstrijden toe kunnen begeleiden.

Wat is de KBN?
KBN staat voor Karate-do Bond Nederland. Het is de overkoepelende organisatie voor karate in Nederland waar we bij aangesloten zijn. Ze organiseren bijvoorbeeld wedstrijden en je moet lid zijn om examen te mogen doen. Zie www.karatebond.nl voor meer informatie.

Heb je nog vragen die hier niet bij staan? Email ons dan met je vraag!