Utrechtse karateleraar Frans Baggen gepromoveerd tot 7e dan

sopot_7e_dan[1]Frans Baggen 7e dan met zijn vrouw Ingrid (Foto: André Brockbernd).

UTRECHT – Sensei Frans Baggen van Karateschool Shukenmashi uit Utrecht heeft tijdens een vijf dagen durende Internationale trainingsstage bij het World Shotokan Ryu in Sopot, Polen, succesvol examen gedaan voor zijn 7e dan karatedo.

Op basis van zijn bijna 35 jaar lange ervaring en inzet voor het verspreiden, ontwikkelen en overdragen van karate. Zo was hij o.a. Nationaal Bondscoach, docent Didactiek/Methodiek aan de Nationale Karate-lerarenopleiding, ontwikkelde landelijke dangraadprogramma’s, is dangraad-examinator en prominent lid van de World Shotokan Ryu, een mondiale organisatie tot het bevorderen van karate.”

Zwaar examen

Baggen ontving zijn dangraad echter niet zomaar. Het was hard werken, 4 trainingen per dag. Twee vooraanstaande leden van de internationale karategemeenschap, Sensei Robert Hamara en Sensei Jaap Smaal, hebben hem uitvoerig gescreend, fysiek getest en beoordeeld op zijn brede kennis van het Karatedo. Hamara en Smaal zijn toonaangevend in de internationale karatewereld. Beiden zijn absolute experts in het beoordelen vann zowel het individueel technisch niveau (kata/stijlvormen) als wedstrijdvechten (kumite). Ze zijn onder andere verantwoordelijk voor instructie, opleiding, organisatie en aansturing van het scheidsgerecht bij Internationale Karatewedstrijden van EKF en WKF (Europese- en Wereld Karate Federatie). Een deskundiger jury is niet te vinden.”

Levenslange zoektocht

Utrecht heeft met Frans Baggen een internationaal hooggekwalificeerde karateleraar in huis, met een buitengewoon dynamische karateschool waar in de loop der jaren duizenden nieuwe karatebeoefenaars kennis gemaakt met karate en velen nog altijd actief genieten van de Karate sport.”

‘Shukenmashi’, de naam van zijn karateschool, geeft aan dat er daarbij ook altijd veel aandacht is voor de achtergronden van karatedo. De naam betekent ‘het slijpen, of polijsten van de edelsteen’, oftewel: het gaat om een persoonlijk ontwikkelingsproces, een jarenlang slijpproces van de eigen – innerlijke – waardevolle steen’. Wie aan karate begint, begint aan een potentieel levenslange ontwikkelingsweg, een fysieke- maar ook een innerlijke- en volgens sommigen zelfs een ‘spirituele’ zoektocht.