WKF Kledingvoorschriften

Karatedo Shu Ken Ma Shi is aangesloten bij de KBN dat op zijn beurt is aangesloten bij de WKF (Wereld Karate-do Federatie). De WKF kledingvoorschriften zijn ook binnen onze Dojo van toepassing.

Deelnemer en coaches moeten tijdens wedstrijden het officiële tenue dragen zoals wordt voorgeschreven. De Scheidsrechters Commissie kan iedere official of deelnemer die hieraan niet voldoet uitsluiten. Er kunnen religieuze redenen zijn voor het dragen van bepaalde voorwerpen, zoals bijv. een tulband. Personen, die op religieuze gronden kledingstukken willen dragen, welke anders niet reglementair zouden zijn, moeten voorafgaand aan het toernooi, de Scheidsrechters Commissie hierover inlichten. De Scheidsrechters Commissie zal elk verzoek in overweging nemen. Deze mogelijkheid bestaat niet voor mensen, die zich op de wedstrijddag melden in de verwachting mee te kunnen doen. Als een karateka niet correct gekleed de mat betreedt, wordt hij of zij niet onmiddellijk gediskwalificeerd, maar krijgt hij of zij 1 minuut de tijd om een en ander in orde te maken.

Referees en Judges

 1. Referees en Judges moeten het officiële tenue dragen, zoals door de Scheidsrechters Commissie is bepaald. Dit tenue moet gedragen worden tijdens alle wedstrijden en cursussen.
 2. Het officiële tenue ziet er als volgt uit:
  • Een marineblauwe blazer met 2 zilverkleurige knopen (geen overslag jasje).
  • Een wit overhemd met korte mouwen.
  • Een officiele stropdas zonder dasspeld.
  • Een effen lichtgrijze pantalon zonder omslag.
  • Effen donkerblauwe of zwarte sokken en zwarte instapschoenen voor gebruik op de wedstrijdvloer.
  • Vrouwelijke Referees en Judges mogen een haarspeld dragen.
  • Indien de Scheidsrechters Commissie het goedkeurt, mogen de Referees en Judges hun colbert uittrekken.

Deelnemers

  1. Deelnemers moeten een witte en ongemerkte karate-gi dragen, zonder strepen of biesversiering. Het nationaal embleem of vlag mag gedragen worden op de linker borstzijde van het jasje en niet groter zijn dan 12 x 8 cm. Alleen de originele merklabels mogen op de gi getoond worden. Daarnaast mogen nummers, uitgegeven door het WOC op de rug worden gedragen. Een deelnemer draagt een rode band en de ander een blauwe band. De rode en blauwe band moeten 5 cm breed zijn en zo lang, dat aan beide zijden van de knoop 15 cm overblijft. De deelnemers dragen een enkele band. AKA draagt de rode en AO draagt de blauwe band. Banden welke een graad aanduiden, mogen tijdens wedstrijden niet gedragen worden.
  2. Ondanks het gestelde in bovenstaande paragraaf 01 kan het hoofdbestuur het aanbrengen van speciale handelsmerken of kenmerken van goedgekeurde sponsors toestaan.
  3. Het jasje moet, als het met de band rond de middel is vastgeknoopt, minimaal de heupen bedekken, maar niet meer dan 3/4de deel van het dijbeen. Vrouwelijke deelnemers mogen een effen wit T-shirt onder hun karatejas dragen.
  4. De mouwen mogen niet langer zijn dan het polsgewricht en niet korter dan halverwege de onderarm. De mouwen mogen niet worden opgerold.
  5. De broek moet een dusdanige lengte hebben, dat deze tenminste 2/3 deel van het scheenbeen bedekt en mag niet langer zijn dan het enkelgewricht Broekspijpen mogen niet worden opgerold.
  6. Iedere deelnemer moet het haar schoon houden en de lengte van het haar mag een correct verloop van de wedstrijd niet in gevaar brengen. Een hoofdband is niet toegestaan. Als de Referee het haar van een deelnemer te lang en/of niet schoon vindt, mag hij de deelnemer uitsluiten van deelname aan de wedstrijd. In Kumite wedstrijden zijn metalen haarclips c.q. spelden verboden. Tijdens Kata is het dragen van een kleine haarclip c.q. speld toegestaan. Linten en andere versieringen zijn verboden.
 1. De deelnemers moeten kortgeknipte nagels hebben en mogen geen metalen of andere voorwerpen dragen, welke de tegenstander kunnen verwonden. Het dragen van een metalen gebitsbeugel moet door de Referee en dokter worden goedgekeurd. De deelnemer is zelf volledig verantwoordelijk voor eventuele verwondingen.
 2. Het volgende beschermingsmateriaal is verplicht:
  • WKF goedgekeurde handbeschermers, de ene deelnemer draagt rode en de andere blauwe
  • Gebitsbeschermer (moeten goed aangemeten zijn).
  • Dames dragen borstbescherming (door WKF goedgekeurd)
  • Door de WKF goedgekeurde scheenbeschermers
  • Door de WKF goedgekeurde voetbeschermers
  • Een kruisbeschermer is niet verplicht maar indien er een gedragen wordt moet deze goedgekeurd zijn door de WKF. Kruisbeschermers met een verwijderbare plastic kap in een gordel zijn niet toegestaan en personen die betrapt worden op het gebruik ervan zullen worden bestraft.
 3. Het dragen van een bril is verboden. Zachte contactlenzen mogen op eigen verantwoordelijkheid van de deelnemer worden gedragen.
 4. Het dragen van niet toegestane kleding is verboden.
 5. De beschermingsuitrusting moet aan de WKF standaard specificaties voldoen.
 6. Het is de taak van de Arbiter om er voor te zorgen dat de deelnemers de juiste uitrusting dragen.
 7. Het gebruik van verband of steunverband als gevolg van letsel, moet door de Referee op advies van de dokter worden goedgekeurd.

Coaches

 1. De coach moet gedurende het gehele toernooi een trainingspak met een identificatie dragen.