De soto-uke is een wering die voornamelijk gebruikt wordt om een stoot op chudan-hoogte te weren. Hij kan echter ook prima op jodan-niveau gebruikt worden. Het bijzondere aan deze wering is dat hij ”van buiten naar binnen” gaat, waar de meeste andere weringen (age-uke, uchi-uke, shuto-uke, gedan-barai) allemaal van binnen naar buiten gaan. Dit maakt de soto-uke heel geschikt voor ippon kumite oefeningen, omdat hij makkelijker te timen is dan een wering die van binnen naar buiten gaat. De belangrijkste punten van de soto-uke zijn:
- Je hand is vanaf het begin in een vuist gebald en begint hoog.
- Je bovenarm begint horizontaal naast je lichaam.
- Tijdens de beweging beweeg je je onderarm in een cirkelvormige beweging naar voren en weer je met het onderste deel van je onderarm. Je elleboog bevindt zich in hetzelfde vlak als je vuist.
- Op het einde draai je je vuist van buiten naar binnen om het makkelijker te maken je armspieren te spannen en daarmee de klap op te vangen. Je weert dus met de binnenkant van je onderarm/pols.
- Op het moment van de wering zijn je heupen uitgedraaid in de hanmi-positie.
- Weer niet verder dan nodig is! De stoot moet net langs je lichaam glijden. Als je niet ver genoeg weert, word je geraakt en als je te ver weert, is dat overbodig.
Technieken
Klik hier beneden op een techniek voor meer informatie.
Age uke
(Uke waza)
Gedan barai
(Uke waza)
Haito uchi
(Tsuki waza)
Kokutsu dachi
(Dachi waza)
Mae geri
(Geri waza)
Mawashi geri
(Geri waza)
Otoshi uraken
(Tsuki waza)
Shuto uke
(Uke waza)
Soto uke
(Uke waza)
Tsuki
(Tsuki waza)
Uchi uke
(Uke waza)
Ushiro geri
(Geri waza)
Yoko geri keage
(Geri waza)
Yoko geri kekomi
(Geri waza)
Zenkutsu dachi
(Dachi waza)