De Shuto-Uke (uitgesproken als ”sjto uke”) is de ”zwaardhand”. Je maakt de techniek met de buitenste zijkant van je kant, de snijkant. Om een Shuto-Uke te maken, moet je op de volgende dingen letten:
- Je hand begint naast je oor, met je handpalm naar binnen.
- In de uiteindelijke positie maakt je bovenarm een hoek van 45 graden met je lichaam en je elleboog staat in een hoek van 90 graden.
- Tijdens de beweging van de start- naar de eindpositie, draait de onderarm, om uiteindelijk met de snijkant van de hand te kunnen slaan.
- De pols dient altijd recht te zijn: je moet een liniaal op de bovenkant van je hand en je onderarm kunnen leggen.
- Je elleboog wijst naar beneden en niet naar de zijkant.
De Shuto-Uke wordt meestal gemaakt in de Kokutsu-dachi, de achterwaartse stand. Hierbij steunt je gewicht voor ongeveer 60% op je achterste been en voor ongeveer 40% op je voorste been. Ook hier zijn een aantal dingen belangrijk:
- Je voeten staan in een hoek van 90 graden ten opzichte van elkaar.
- Je hielen staan op één lijn.
- Je achterste knie staat naar buiten en niet naar binnen.
- Je voorste knie wijst naar voren en niet naar de zijkant.
- Om je te helpen bij de vorige 2 regels, mag je je heupen een beetje naar voren indraaien.
Technieken
Klik hier beneden op een techniek voor meer informatie.Age uke (Uke waza) Gedan barai (Uke waza) Haito uchi (Tsuki waza) Kokutsu dachi (Dachi waza) Mae geri (Geri waza) Mawashi geri (Geri waza) Otoshi uraken (Tsuki waza) Shuto uke (Uke waza) Soto uke (Uke waza) Tsuki (Tsuki waza) Uchi uke (Uke waza) Ushiro geri (Geri waza) Yoko geri keage (Geri waza) Yoko geri kekomi (Geri waza) Zenkutsu dachi (Dachi waza)