De Haito-Uchi is de slag met de binnenste zijkant van de hand. Dit in tegenstelling tot de Shuto-Uke, waarbij je de slag met de buitenste zijkant van je hand maakt. Meestal maak je deze techniek in gyakuhouding , dus met de arm van de kant waar het been achter staat. Je maakt de (Gyaku) Haito-Uchi op de volgende manier:
- Je heup begint in hanmi-houding (bijvoorbeeld na de Gedan-Barai) en je arm begint gestrekt, laag achter je lichaam, dus naar achter wijzend.
- De duim van de hand waarmee je de slag gaat maken, steekt niet naar buiten. Dit is dus anders dan bij de Shuto-Uke. Je maakt de techniek met de binnenste zijkant van je hand, je duim doet niet mee. Je hand blijft gedurende de hele techniek in deze positie.
- Gedurende de hele techniek blijft je arm ontspannen gestrekt en blijven je schouders omlaag. Als je de Haito-Uchi, zoals hierboven beschreven, maakt in combinatie met de Gedan-Barai, dan is dat een mooie oefening om je lichaam en je schouders ”de grond in te drukken”.
- Je beweegt je heupen nu naar de shomen-positie, dus naar voren. Hierdoor wordt je arm automatisch naar voren geslingerd. Het is daarom belangrijk dat de schouders en de armen ontspannen blijven, anders kan dit niet.
- Je maakt van de voorwaartse beweging van je arm gebruik om je hand naar voren en naar jodanhoogte te bewegen. Dit is de slagbeweging. Let op: je arm blijft gestrekt. Dit heeft tot gevolg dat de arm een ronde beweging moet maken en het dus een slag van de zijkant wordt en geen steekbeweging.
- Sommige mensen vinden het moeilijk om de eindpositie van deze techniek vast te zetten. Dit kun je oplossen door de techniek als het ware in de oksel te blokkeren en in combinatie daarmee je heupen met veel kime vast te zetten in de shomen-positie. Door die kracht op de juiste wijze te gebruiken wordt het mogelijk je arm in de eindpositie te controleren. Als je de Haito-Uchi in omote-houding moet maken, dus met de arm van de kant waar je been voor staat, dan kun je ditzelfde principe toepassen. Bij de ura-haito, waarbij de techniek net zoals bijvoorbeeld de uchiuke vanaf te tegenovergestelde heup komt, werkt dit principe op vergelijkbare wijze, maar dan met de hanmi-heuppositie in de eindfase. Eerst goed je standen trainen dus!!!
Technieken
Klik hier beneden op een techniek voor meer informatie.Age uke (Uke waza) Gedan barai (Uke waza) Haito uchi (Tsuki waza) Kokutsu dachi (Dachi waza) Mae geri (Geri waza) Mawashi geri (Geri waza) Otoshi uraken (Tsuki waza) Shuto uke (Uke waza) Soto uke (Uke waza) Tsuki (Tsuki waza) Uchi uke (Uke waza) Ushiro geri (Geri waza) Yoko geri keage (Geri waza) Yoko geri kekomi (Geri waza) Zenkutsu dachi (Dachi waza)