Shu Ken Ma Shi bij stage prof. Aschieri

Met veel plezier heeft een delegatie van ShuKenMaShi in het weekend van 4 en 5 oktober getraind onder de inspirerende leiding van Professor Pierluigi Aschieri, een 72 jarige, aimabele en bijzonder deskundige docent, Technisch directeur kata en kumite van de Italiaanse bond, 8e dan WKF, professor in de Bio-mechanica verbonden aan de universiteit van La Sapienza in Rome met als specialisatie sportgeneeskunde, expert in de neuro-cognitieve wetenschappen met betrekking tot bewegingsactiviteiten, professor in de theorie en methodologie voor onderwijs en training in bewegingswetenschap, verbonden aan de faculteit van de universiteit van Aquila, docent aan de sportacademie van het olympisch comité in Rome, lid van de technische commissie van de Wereld Karate Federatie en grondlegger van het concept voor bewegings – en concentratie oefeningen voor jeugdkarate. Volgens Aschieri ligt de toekomst van het karate in het enerzijds bewaren van de identiteit van karate en anderzijds in het ontwikkelen van een gezonde manier van trainen, waarbij de anatomische mogelijkheden van het menselijk lichaam alsmede de bio-mechanische wetten worden gerespecteerd. Zo kun je met minimale inspanning een maximaal effect van je techniek bewerkstelligen; zo economisch mogelijk leren bewegen dus.

Aschieri gaf het hele weekend les, onder meer aan de kernploeg, en het lesgevend kader. Tijdens de breedtesportles passeerden bekende en minder bekende aspecten de revue; maar de hoofdboodschap, dat in karate kata=kumite(=kihon), bevestigt wat Frans al vaker verkondigde:

Karate is één!!!

Het accent lag tijdens de breedtesporttraining op het basisbewegen voor wedstrijdkumite. Zowel stoot- als beentechnieken kwamen aan bod, waarbij de lichaamshouding die traditioneel getraind wordt in de zenkutsu dachi aangepast werd voor het kumite bewegen door de achterste hiel van de grond te houden. Professor Aschieri toonde aan hoe knie en heupgewricht te leiden hebben onder de traditionele manier van verplaatsen met de voeten vlak op de grond. Zondag kwam tijdens de sessie voor leraren hetzelfde thema terug toen de verplaatsingen in kata werden behandeld, waarbij het lichaam praktisch onbewegelijk dient te blijven wanneer het onderlijf en de benen van positie (stand) wisselen. Het toeval wil dat we daar binnen de club een week eerder ook al aan hadden gewerkt. Ook werd uitvoerig ingegaan op een karate-specifieke warming-up volgens moderne bewegingswetenschappelijke inzichten en op het belang van het leggen van een algemene motorische basis voor het karatebewegen, welke vervolgens kan worden toegepast en vertaald in alle soorten karate bewegingen die tot een specifiek kata of bij het kumite-bewegen behoren; het motorisch karate ABC. Ook dit moet de ShuKenMaShi leerling niet vreemd in de oren klinken.

Blijkt maar weer dat we in methodische zin binnen de club ook internationaal gezien op een hele goede lijn zitten. Een feest van herkenning.
Een les die zeker de moeite waard was, ook al ging het ten koste van de zaterdagochtend kata training.

Facebooktwitterpinterest
Filed under: Niet gecategoriseerd