Bewegingsprincipes en Gankaku
Een interessante stage van ‘onze’ Elmo in Amsterdam
De mooie dojo van Shotokan Karate Club Amsterdam is niet gemakkelijk te vinden. Je zult er zó voorbij lopen als je niet wist dat daar, in hartje ‘mokum’, een mooie shotokan-club zit. En deze keer helemaal mooi, want sensei Elmo gaf er een stage. Twee andere SKMS’ers (Dylan en Michel) namen de trein naar Amsterdam, om dit tweeëneenhalf uur durende spektakel niet te missen.
En eigenlijk wisten we van tevoren al precies wat er op het programma stond. Een zeer technische les, met een hoog detail-gehalte, zoals we van Elmo gewend zijn. Sensei Elmo behandelde in het eerste uur de vier basisprincipes van het correct bewegen in karate. Deze hebben we bij Shu Ken Ma Shi ook vaak behandeld. Dit zijn ze:
- Ontspanning
- Sluit-uit
- Compressie (Hara)
- Vering
Deze werden, na een goede warming-up uitvoerig behandeld. We begonnen met zenkutsu-dachi stappen, waarbij ontspanning (rollen over de voorste voet) belangrijk was. We werkten in koppels en checkten bij elkaar of we het goed deden. De juiste standen en kimé, het kwam allemaal terug. Een belangrijk aandachtspunt was dat een kimé moment uit de hara komt, het middenrif moet daarbij gebruikt worden, en dit is maar een zeer kort moment! Het langdurig aanspannen is onzin, en stopt de flow. Karate is dynamisch, dit wordt veel vergeten. Ook hebben we balansoefeningen gedaan, en trappen (voornamelijk yoko-geri keage) geoefend.
Daarna was er een korte pauze waarin kennis gemaakt werd met de verschillende karateka uit Amsterdam en omstreken, Sammie was er ook, verbazingwekkend hoe geweldig deze karateka beweegt na een jaar niet trainen, Frans heeft hem goed getraind.
En toen werden we getrakteerd op een les over de – naar mijn mening – mooiste kata van allemaal. Gankaku! We liepen de kata een paar keer, waarbij iedereen de kans kreeg de vorm te leren. Gankaku is een kata die in alle stijlen van karate voorkomt (vaak Chintō genoemd). Kraanvogel op een rots is de vertaling van Gankaku. Elmo legde uit dat een kraanvogel dan wel met één been op de rots staat, onstabiel is hij zeker niet. Balans is dus de sleutel in deze kata.
Daarna mochten we de bunkai oefenen met partner. Wat een fantastische technieken zitten verstopt in deze kata, zeg! Elmo benaderde de bunkai alsof je in een onderzeeër of in een druk café zit, en daar een gevechtssituatie ontstaat. De kata is in één lijn, het gaat om vechten in een beperkte ruimte, met weinig mogelijkheid om je te verplaatsen. Een stukje bunkai ging als volgt: een chudan tsuki geblockt met soto uke, waarna de aanvaller vastgehouden wordt en de arm over de schouder ‘overstrekt’ wordt, daarna draait de verdediger zich om, stopt een tweede aanvaller met een mae geri, nog één, en werpt dan de ene aanvaller naar de andere. Bruce Lee – film achtige technieken!
Na afloop mocht sensei Elmo veel vragen beantwoorden van allerlei karateka, over verschillende zaken. Het toont op wat een ontzettend hoog niveau sensei Elmo karate beoefent. We zijn zeer trots dat Elmo bij ons traint en ook soms les geeft, zijn karate is bewonderingswaardig. Al met al een fantastische stage in Amsterdam, van een fantastische sensei!