ONZE SENSEI FRANS BAGGEN GEPROMOVEERD TOT 6e DAN KARATEDO KBN/WKF

<!– /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:”; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:’Times New Roman’; mso-fareast-font-family:’Times New Roman’;} a:link, span.MsoHyperlink {color:blue; text-decoration:underline; text-underline:single;} a:visited, span.MsoHyperlinkFollowed {color:purple; text-decoration:underline; text-underline:single;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} –>

<!– /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:”; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:’Times New Roman’; mso-fareast-font-family:’Times New Roman’;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} –> Onze karate leraar Frans Baggen  is door de Karate Bond Nederland (KBN) benoemd tot zesde dan Karate. Frans Baggen is onder meer leraar van huidig Nederlands kampioen Elmo Diederiks. Hij ontving deze bijzondere promotie vanwege zijn jarenlange technisch inhoudelijke bijdrage aan het karate-niveau in Nederland. Er zijn natuurlijk wel meer hogere-dangraadhouders in Nederland, maar de Karate Bond Nederland is de grootste overkoepelende karate organisatie van Nederland en de enige die zowel door NOC/NSF als het ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Sport wordt erkend. Dangraden van de KBN worden overgenomen en erkend door de Wereld Karate Federatie (WKF). Baggen ontving zijn promotie op voordracht van de internationale karate-autoriteit Jaap Smaal (7e dan), die binnen de hiërarchie van de Wereld Karate Federatie, de grootste overkoepelende Karatedo organisatie in de wereld, een hoge positie bekleed.

 

Strenge eisen

 

De Karate Bond Nederland kent nauw omschreven criteria voor een bijzondere promotie. Leraren die bij de KBN zijn aangesloten, moeten om te beginnen aan zeer strenge opleidingseisen voldoen. Baggen doceert Didactiek en Methodiek aan de rijkserkende Docentenopleiding van de KBN. Hij behoorde jarenlang tot de nationale karate-selectie, was nationaal bondscoach kata (stijlwedstrijden), neemt zwarte band examens af en is dangraad examinator voor de hogere dangraden. Hij is betrokken bij de ontwikkeling van het nationaal examenprogramma en daarnaast actief als Regio-talententrainer van het rayon Midden-Nederland. In die hoedanigheid werkt hij aan talentontwikkeling en  verzorgt hij trainingen voor wedstrijdtalenten in de leeftijd van 10 tot 20 jaar oud uit Woerden tot Enschede. Tijdens deze regionale trainingen vindt scouting plaats ten behoeve van de nationale kata-selectie en wordt gewerkt volgens dezelfde trainingsmethodiek als tijdens de nationale selectietrainingen. Diverse leden van zijn school maken dan ook deel uit van de Nationale Selectie.

 

Van harte gefeliciteerd, Frans.

Heb je er veel voor moeten doen om zover te komen?

 

Baggen: “Ik ben voor het eerst begonnen met karate toen ik 15 was. Ik was direct geboeid en trainde direct vanaf het begin een uur of acht per week. Op wedstrijdgebied kwam ik echter nooit verder dan de Sub-top; districtskampioen kata, tweede op de studentenkampioenschappen kumite, etc. Maar ik heb wel redelijk veel internationale ervaring op de wedstrijdvloer opgedaan. Met het Shotokan-team kampioen geworden in Parijs, en zeg maar vierde op het JKA wereldkampioenschap in Dubai in 1990. Daarnaast heb ik behalve aan wedstrijden altijd erg veel tijd besteed aan het volgen van internationale trainingen en seminars. Zo waren we pas nog bij de Techisch Directeur van de Italiaanse Karatebond, Pierluigi Aschieri (8e dan) die professor in de bewegingswetenschappen en de is en de ene na de andere wereldkampioen aflevert. Maar het zijn met name de vele (levens-)lessen van mijn leraar Jaap Smaal en mijn Japanse Karate-leraar, de onlangs overleden Taiji Kase (9e dan) dat ik me jarenlang de enorme diepgang van Karate eigen heb kunnen maken. Nu ben ik 43 en heb ik mijn accent natuurlijk meer en meer verlegd naar kennisoverdracht. Ik vind het prachtig om op alle mogelijke niveaus mijn ervaring over te kunnen dragen; op de docentenopleiding, aan jong talent, maar ook aan de minder getalenteerde enthousiasteling op leeftijd. Binnen onze karate-school geef ik leiding aan tien vrijwilligers, die na een opleidingstraject gevolgd te hebben nu een fantastisch en betrokken gediplomeerd docententeam vormen. Bij ons trainen nationale selectie-leden uit Amsterdam, Eindhoven, Gouda. Het is natuurlijk geweldig dat al die mensen meerdere keren per week die reis willen maken. Maar we hebben ook een goed lopende jeugdafdeling. Juist die diversiteit houdt het voor mij zo levend.“

 

De 6e Dan is heel hoog. Moeten we nu bang voor je zijn?

 

Baggen: “De meest gehoorde opmerking als mensen horen dat ik aan Karate doe is: “Dan moet ik geen ruzie met je maken.” Ik zeg dan altijd: “Klopt, want je moet met niemand ruzie maken; ruzie maken is helemaal niet goed.” Mensen associëren Karate altijd met geweld. Maar vreemd genoeg is dat voor mij helemaal niet het geval. Ik ben in wezen een zeer pacifistisch mens. Ik zou het mezelf nooit kunnen verantwoorden aan kinderen les te geven als ik daar bijvoorbeeld anders over dacht. Mits op een juiste manier aangeboden, is het juist een middel om kinderen te leren met hun eigen ongebreidelde energie om te gaan. We noemen die energie vooral bij jongens al snel agressief, maar in feite is het gewoon levenslust; en die moet de ruimte krijgen, maar dan wel op een constructieve manier natuurlijk.

 

Want Karate is meer dan alleen maar goed leren vechten?

 

Baggen: “Karate heeft voor mij vooral te maken met het leren kennen van je eigen mentale, fysieke en motorische mogelijkheden; Het aanleren van een gezonde lichaamshouding, een gezond bewegingspatroon, gezonde ademhaling, etc. Het is als een explosieve dans waarin je samen met je trainingspartner naar een steeds hoger energieniveau toewerkt. En binnen dat proces leer je jouw eigen grenzen kennen en die van je medemens respecteren. Alles draait in feite om ridderlijk gedrag, een ridderlijke grondhouding, zowel binnen de karateles als in het dagelijks leven. De agressieveling wordt getemperd, de sociaal angstige wordt opgepept. Het is prachtig om te zien hoe mensen door karate binnen de kortste keren een heel andere lichaamstaal ontwikkelen en daardoor veel evenwichtiger overkomen in relatie tot anderen, waardoor mensen anders op hen reageren, wat dan op zijn beurt weer het eigen zelfbeeld positief beïnvloedt. En dat allemaal zonder over eventueel onderliggende problematiek te hoeven praten; ik ben natuurlijk geen gedragstherapeut. Het werkt! En daarnaast vind ik de bewegingen nog altijd bijzonder mooi om te zien.”

 

Moet je net zo’n grote, stoere, sterke kerel zijn als jij om 6e dan te worden?

 

Baggen: “Nee hoor. Bij ons op de club zitten meer meisjes dan jongens. En die doen het bijzonder goed; Dat kan ik je wel vertellen. Ik zie voor zowel de dames als de heren nog een mooie toekomst in het verschiet.”

 

Waarom zitten je eigen kinderen nog niet op Karate?

 

Toevallig vierde mijn oudste zoontje pas zijn achtste verjaardag, en hij vroeg me of ik niet ook in Harmelen een clubje zou willen beginnen voor hem en zijn vriendjes. Bij ons kun je natuurlijk pas vanaf 8 jaar starten met karate, maar heen en weer rijden naar Utrecht is vanuit Harmelen natuurlijk niet zo praktisch als je vader meestal als laatste blijft hangen. Daarom denk ik er op dit moment inderdaad aan om daar op de vrijdagmiddag mijn “papa-dag” aan te gaan wijden. Dat is mijn goede voornemen voor 2009. Ik denk aan een introductiecursus van een half jaar voor kinderen vanaf groep 4, dus zeg maar het jaar waarin ze acht worden, als daar tenminste voldoende belangstelling voor is. Bij een stuk of 20 kinderen kunnen we een zaal huren en gaan starten. En als het blijkt aan te slaan, gaan we na de zomervakantie gewoon een stapje verder.”

 

Hoe kunnen mensen uit Harmelen hun belangstelling aangeven?

 

Via www.proefleskarate.nl kom je op onze website. Als je daar op “introductiecursus” klikt en aangeeft uit Harmelen te komen, komt het helemaal goed.

Facebooktwitterpinterest
Filed under: Niet gecategoriseerd