NK 2009 ShuKenMaShi

Op 8 februari werd in Dordrecht het Nationaal Kampioenschap Karate senioren Kata/Kumite gehouden. Een grote groep supporters had zich verzameld in de Sterrenburghal. Van de Shu Ken Ma Shi leden deden er maar liefst 5 deelnemers mee: Sammy en Doenja Hertog, en Sayra en Gabriela Aarts. Ook Ahlam had zich ingeschreven, maar was helaas door ziekte geveld.

Voor Elmo was dit een heel bijzonder NK. Het was namelijk de laatste keer is dat Elmo deelnam. Nadat hij in de periode dat Frans Nationaal Bondscoach Kata was bij de Nationale selectietrainingen werd uitgenodigd heeft hij zich op het gebied van katawedstrijden vele jaren lang zeer actief en boven verwachting sterk ontwikkeld. Elmo achtte de tijd nu echter gekomen om ruimte te maken voor andere zaken. Zo is hij inmiddels bijvoorbeeld als trainer betrokken bij talentontwikkeling en bij de jeugdselectietrainingen. Ongetwijfeld zal hij daar met zijn schat aan ervaring en zijn deskundigheid als bevoegd karatedocent een enorme bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van het talent van zeer veel jonge mensen. We wensen hem daarbij natuurlijk heel veel succes.  Maar eerst moest hij nog één keer vlammen op het NK. Het was natuurlijk fantastisch geweest als hij zijn wedstrijdcarrière met een titel af had kunnen sluiten. Gezien zijn huidige vorm twijfelden we er eigenlijk ook geen moment aan dat hem dit ook dit jaar weer zou lukken, maar helaas zat dat er niet in. Kata blijft een jurysport en de resultaten blijven dus altijd afhankelijk van de deskundigheid van de lokaal voorhandige juryleden. Het gevoel dat deze in hun mening soms wat afwijken van de internationale lijn blijft natuurlijk knagen en juist daarom is het zo dapper van Elmo geweest zich daar toch nogmaals aan bloot te stellen. Hij had natuurlijk even goed ervoor kunnen kiezen zijn carriere af te sluiten als Nederlands Kampioen, maar hij was zo sportief zijn jonge concurrent Jeffrey ter Heijden de mogelijkheid te geven hem te verslaan.We gunnen Jeffrey dan ook van harte zijn succes. Na afloop werd Elmo opgevangen door een menigte supporters van onze club. Er was voor hem een speciale kaart gemaakt en er was een spandoek gemaakt met de tekst ‘ShuKenMaShi is trots op Elmo. Go Elmo!’ en dat geldt uiteraard nog steeds! Elmo, Shu Ken Ma Shi is trots op je!

Voor Doenja was dit de eerste NK sinds zij een aantal jaren terug stopte met de Nationale selectie om zich meer te kunnen concentreren op haar studie geneeskunde. Nog maar een maand terug van haar co-schap in Australië, draaide zij een fantastische Kanku Dai. Helaas gaven de scheidsrechters het voordeel aan de tegenpartij. Er zat voor haar geen herkansing in en dus kon zij al snel haar karatepak verwisselen voor haar doktersjas, om als EHBO-er de organisatie van het toernooi te onderstenen.

Voor Sammy was het de eerste NK als lid van de nationale selectie. Hij bereikte de derde ronde en verloor uiteindelijk nipt van de latere nummer drie, Wouter Neuhaus.

Gabriëla stoomde moeiteloos door naar de derde ronde. Maar daar trof ze de uiteindelijke Nederlands Kampioene. Ze draaide hele mooie kata, maar helaas kwam ze ook via de herkansingsronde niet op het podium.

Sayra haalde schijnbaar moeiteloos de finale, en liep daar een hele sterke Gankaku, maar de juryleden verkozen haar medefinalist en kata-veterane Mariska Steenbeek uiteindelijk tot winnaar.

Ondanks deze, voor sommigen teleurstellende resultaten, kijken we toch terug op een sfeervol toernooi met deelnemers van hoog niveau. Een echte aanrader dus ook ook naar het Open Nederlands Kampioenschap in Rotterdam te gaan kijken, waar ook een zeer sterk internationaal deelnemersveld te bewonderen zal zijn.

Facebooktwitterpinterest
Filed under: Niet gecategoriseerd