Kiba dachi als bouwsteen

Hiernaast een foto naar aanleiding van een van de trainingen laatst, waarin een correcte kiba dachi centraal stond. Zie Sammy die blokjes beheersen!

Deze bijzonder leerzame oefening, is gebaseerd op de Chi Kung oefeningen uit het Shaolin White Crane van Dr Yang Jwing Ming. Door op blokjes, of beter nog, op bakstenen te gaan staan, wordt je gedwongen de zijwaartse druk uit je stand te verwijderen en om te zetten in neerwaartse druk. Hoe hoger de stapel blokjes, hoe eerder de kleinste zijwaartse belasting de stapel zal doen omvallen. Om dat te voorkomen, moet je dus je houding op eigen kracht in de correcte vorm houden. Daarvoor heb je de binnenkantspieren van je benen nodig en moeten bovendien je heup en je enkels in de juiste positie staan. De oefening dwingt je dus om niet alleen de juiste vorm van de kiba dachi aan te nemen, maar ook om daarbij het juiste energetische gevoel te ontwikkelen.

Uiteraard moet je niet direct met een hele hoge stapel beginnen, maar het blokje voor blokje opbouwen. En pas bij het instorten vooral op dat je zelf niet op de blokjes landt. Al met al een spannende en buitengewoon nuttige oefening, waarvan je niet alleen in je standen, maar vooral ook in je verplaatsingen veel plezier zult hebben. De stabiliteit die je erin ontwikkelt, heeft bovendien een positief effect op je traptechnieken.

Facebooktwitterpinterest
Filed under: Niet gecategoriseerd